Det er rigtig godt, at have et par års stævneerfaring med kaninhop og derudover at være godt inde i "
Konkurrenceregler for Kaninhop" inden man går i gang med at blive kaninhopdommer.
Man skal være over 16 år for at blive juniordommer og 18 år for at blive seniordommer. Bestyrelsen i den forening, man tilhører, skal indstille til den kaninhopdommeruddannelsesansvarlige (
Aase Bjerner), at man må gå i gang med kaninhopdommeruddannelsen under Danmarks Kaninavlerforening. Foreningen eller aspiranten skal indsende følgende oplysninger:
- Navn
- Lokalforening
- Adresse
- Telefonnummer
- E-mail-adresse
- Fødselsdato
- Medlemsnummer
- Mentor* (se nederst)
- Brugernavn i Hopregisteret
- Fører ID i Hopregisteret
- Ønskede initialer (se evt. på dommerlisten, hvilke der er optaget)
Såfremt Hopudvalget godkender indstillingen, aftaler man med et medlem i Hopudvalget om at tage en skriftlig forprøve, som består af øvelser i at slå op i reglerne. Det er derfor nødvendigt at have reglerne printet ud inden denne prøve. Man har 1½ time til forprøven. Når denne prøve er bestået, vil man få tilsendt de relevante aspirantpapirer, hvorpå dommerne skal skrive under, når man har været aspirant.
Som aspirant skal man igennem følgende:
- Være aspirant ved 3 konkurrencer på lige bane.
- Være aspirant ved 3 konkurrencer på kroget bane.
- Være aspirant ved 2 højdehopskonkurrencer.
- Være aspirant ved 2 længdehopskonkurrencer.
- Ud af de lige og krogede baner, skal der være mindst én af hvert af de 4 niveauer (let, middelsvær, svær og elite).
- Have indsendt 7 fejlfrie resultaterlister, heraf 3 rigtige baneklasser og 1 rigtig højde-/længdeklasse til Hopregisteret, og derudover 1 fiktiv baneklasse og 2 fiktive højde-/længdeklasser. De rigtige bane klasser kan både være konkurrencer, som du selv har dømt, men det kan også bare være fra andre klasser ved stævner, hvor du har deltaget, efter aftale med arrangøren. Resultaterne skal overholde "Konkurrenceregler for Kaninhop" og "Vejledning i udarbejdelse, udfyldelse, beregning og indsendelse af start- og resultatlister" og inden du sender resultater ind første gang, skal du have fået en grundig introduktion til indsendelse af resultater fra et hopudvalgsmedlem (kan evt. arrangeres over Zoom/Teams eller lignende) eller en erfaren dommer. De rigtige baneklasser skal være gennemført før de fiktive klasser kan tilsendes en efter en. De fiktive resultater fås fra resultat-holdet på forespørgsel på e-mailen. De fiktive klasser er generelt lidt sværere end de fleste andre klasser, så tag dig god tid og regn dem igennem nogle gange inden du indsender dem - og husk at læse alle detaljer på tilsendte resultater. Alle indsendte resultater skal have minimum 15 gennemførende kaniner, for at tælle med som indsendelse.
- Bestå en skriftlig prøve. Den skriftlige prøve består af to dele. Ved første del må man medbringe "Konkurrenceregler for Kaninhop" og ved anden del er det uden "Konkurrenceregler for Kaninhop". Mobiltelefon må ikke medbringes under prøven. Den skriftlige prøve kan først tages, når man har været aspirant i alle 10 klasser.
For at være aspirant i en konkurrence, skal følgende opfyldes:
- Der skal være minimum 20 deltagende kaniner i konkurrencen (dog kun 10 starter for elite) og minimum 15 skal gennemføre konkurrencen (7 for elite).
- Ønskes konkurrencen opdelt mellem flere aspiranter (f.eks. bane 1 og bane 2, eller heat 1 og heat 2), skal hver aspirant dømme minimum 40 gennemløb, dvs. 40 kaniner ved ét gennemløb og 20 kaniner ved to gennemløb. Ved højde- og længdehop skal hver aspirant dømme mindst 20 kaniner, hvis klassen opdeles på flere baner.
- At det inden konkurrencen (og også helst inden stævnet) er aftalt med arrangøren og dommeren, at man kan være aspirant. Typisk sørger arrangøren for at aftale det med dommeren. Arrangører og dommere er i deres gode ret til at sige, at de ikke ønsker at have aspirant.
- Aspirant i miniklasse, veteran-klasse, ikke-elite-højdehop og ikke-elite-længdehop tæller ikke med i dommeruddannelsen.
Når man ønsker af være aspirant, aftaler man med arrangør og dommer, om man kan være aspirant. Husk at aspirantpapirer altid skal medbringes, da de skal underskrives umiddelbart efter bedømmelsen.
Hvis man som dommer synes, at det ikke er forløbet tilfredsstilling med en aspirant ved en konkurrence, er man i sin gode ret til ikke at skrive under.
Når man har været aspirant i de 10 konkurrencer, skal man tage kontakt til
Aase Bjerner, for at aftale sted og tidspunkt for den skriftlige prøve.
Under menupunktet "Dommere" > "Øvelser" ligger den nogle forskellige beregningsøvelser, som kan være gode at prøve allerede inden man går i gang som aspirant og også inden man skal op til den skriftlige prøve.
Fra man går i gang som kaninhopdommeraspirant til man er færdig som kaninhopdommer, må der maksimum gå 2 år.
Når man er blevet dommer, skal man deltage i mindst 1 dommerseminar hvert 5. år (afholdes typisk hvert 2. år) og dømme mindst 3 konkurrencer pr. løbende 2 år, for at opretholde sin dommerlicens, men det anbefales kraftigt, at komme ud og dømme oftere, for at opretholde rutinen.
Dommere skal have mindst 1 års erfaring som dommer, og have dømt mindst 300 starter, for at kunne have aspiranter. At være dommer med aspirant indebærer nødvendig under-visning af aspiranten under konkurrencen. Ved DM må der ikke være aspirant i elite klasserne.
For yderligere detaljer henvises til §§ 139-145 i "
Konkurrenceregler for Kaninhop".
Har du spørgsmål vedr. kaninhopdommeruddannelsen bedes du kontakte
Aase Bjerner på e-mail, på tlf. 75 61 77 94 eller mobil 22 11 77 94 (begge efter kl. 16).
* En mentor er en rutineret dommer, som kan hjælpe og guide dig undervejs i din dommeruddannelse, f.eks. ved tvivlsspørgsmål om reglerne, banebygning, indsendelse af resultater m.m. Din mentor skal så vidt muligt være en, som du af og til møder til træning eller stævner, så I har mulighed for at kigge på praktiske ting sammen. Du aftaler selv med en rutineret dommer, om vedkommende vil være din mentor. Som mentor skal man forsøge, hjælpe og vejlede aspiranten gennem sin aspiranttid.